Cateva cuvinte despre lana

Home  /  FeltArt Stories  /  Cateva cuvinte despre lana

On aprilie 4, 2015, Posted by , In FeltArt Stories, With Comentariile sunt închise pentru Cateva cuvinte despre lana

Un articol minunat scris de Oana Mateiu si publicat pe site-ul Revistei Atelierul

„Trebuie sa incerci necontenit sa urci foarte sus, daca vrei sa poti sa vezi foarte departe.” – Constatin Brâncuşi
„Pe-un picior de plai/pe-o gura de rai/ se cobor la vale/trei turme de miei/cu trei ciobanei”, primele versuri din celebra balada „Miorita” arata ca pastoritul e o ocupatie ancestrala pe aceste meleaguri ce s-a perpetuat de-a lungul veacurilor si continua sa supravietuiasca. Pe langa faptul ca sunt crescute pentru lapte si carne oile si caprele au si lana, produs textil cu multiple proprietati si intrebuintari, pe nedrept uitat si din ce in ce mai rar intrebuintat.
Lana este un material ce poate fi utilizat cu succes si in handmade, atat in vestimentatie cat si la accesorii. E un material calduros, rezistent dar mai ales, e un material autohton ceea ce inseamna ca si costurile cu prelucrarea si transportul sunt mai mici.
Cum iarna bate la usa ne putem realiza chiar noi daca ne pricepem la croitorie si ne place sa tricotam sau daca nu, putem cumpara o tinuta din lana: pantaloni sau fusta, bluza si o vesta care sa ne tina de cald, iar ca accesorii manuşi, caciula, fular, o traistuta chic chiar si incaltamintea o putem personaliza atasand niste mansete crosetate din lana.

Din fire colorate de lana se pot face bratari, cercei, lantisoare, gentute, curele, exista o multitudine de modele si tehnici de lucru, sunt niste accesorii destul de usor de realizat si cu un efect deosebit.

Zilele trecute am fost la targul INDAGRA si am vazut mai multe rase de animale, printre care oi si capre si mi-am dat seama ca tara asta are inca foarte multe de oferit, atat de multe resurse, atatea bogatii ce pot valorificate iar animalele se numara printre ele, sunt o asigurare pentru viitor. Anual in Romania mii de saci cu lana sunt arsi sau aruncati pe camp deoarece nu mai exista o piata de desfacere pentru ea si e tare pacat deoarece e un un produs natural ce poate fi folosit pe scara larga în industria textila, in constructii (e un excelent material vegetal izolator, foarte ieftin si uşor de obtinut) iar in handmade poate fi inceputul unui drum de succes.
Lana face parte din traditia rurala a acestui popor si e pacat ca in loc sa se perpetueze si sa prospere sa fie lasata sa moara in anonimat, asa ca in aceasta iarna haideti sa purtam fiecare dintre noi un obiect handmade realizat din lana romaneasca!
Articol scris de Oana Mateiu
Comments are closed.
INTRĂ SI DESCOPERĂ CELE MAI NOI PRODUSE ADĂUGATE!
Quick View